Etusivu
Shettiksen hoito
Shetlanninponin ravivalmennus
Linkit
Tapahtumia
Sukutauluja
Ruotsalaiset shettisoriit
|
|
HALUAISITKO SHETTIKSEN?
Vaikka shettis on pieni poni, se tarvitsee hoitoa siinä missä isokin hevonen.Täytyy olla monien vuosien kokemus hevosista sekä riittävästi tietoa hoidosta, ruokinnasta ja eläinlääkinnästä.
Kun tämä kaikki on kohdallaan tulee vastaan seuraava kysymys:onko minulla aikaa/rahaa/mielenkiintoa siihen moniksi vuosiksi?Eläintä ei hoideta silloin kun jaksetaan.Se tarvitsee JOKA PÄIVÄ hoitoa.Ruokintaa 3-5 kertaa päivässä,karsinan puhdistuksen kerran päivässä,harjausta sekä liikuntaa.Tähän kaikkeen uppoaa päivästä useita tunteja.
Poni olisi hyvä hankkia kasvattajalta tai tutulta tallilta.Hinnat pyörivät 2000-20000mk välillä riippuen onko kyseessä paperiton varsa vai kantakirjayksilö.Jos haluat ajolle/ratsastukseen peruskoulutetun keski-ikäisen tamman tai ruunan,kannattaa varata 5000-10000mk markkaa.Lisäksi varusteet,talli -ja eläinlääkärikulut,kengitykset yms. tekevät useita(kymmeniä) tonneja lisää....
|
 |
TALLI
Joutilasta shetlanninponia voi pitää pihatossa.tällöin on kuitenkin muistettava että se tarvitsee katoksen johon pääsee suojaan tuulelta ja sateelta.Pihatossa asuva shettis tarvitsee hieman enemmän rehua kuin lämpimässä tallissa oleva (n.20-30%).
Tallin ei tarvitse olla kovin lämmin.On kuitenkin tärkeää ettei ikkunoista,ovista tms. vedä yhtään.
Karsinan tulee olla tarpeeksi suuri.Sen on mahduttava hyvin makuulle ja kääntymään seiniä natistamatta.Ruoka ja juomakuppien on oltava sopivalla korkeudella.
Shetlanninponia (kuten ei mitään muutakaan hevosta) suositella pidettäväksi yksin.
RUOKINTA
syötettävien rehujen määrä johtuu ponin tekemästä työstä. Joutilaalle ponille riittää kuiva heinä ja kivennäinen.Työssä oleva/kantava poni tarvitsee lisäksi väkirehuja.Esim.kauraa,ohra,vehnää,melassia,lesettä,pellavaa yms.
Heinän on oltava hyvä laatuista.Homeista heinää ei saa syöttää!Hieman pölyävä heinä on hyvä kastella.Heinää shettis tarvitsee n.2-5kg päivässä.Säilörehu on hyvää pölyttömyytensä ja maittavuutensa vuoksi,mutta korkean valkuaispitoisuuden takia sitä suositellaan imettäville/kantaville tammoille ja varsoille.
Väkirehujen määrä on täysin verrannollinen työn määrään.
Kokojyväkauraa ei tarvitse kastella,mutta niin voi halutessaan tehdä.Litistetty kaura tulee aina kastella(syöttö mahd.pian).Litistetyn ja kokojyväkauran sulaavuudessa ei ole suurta eroa.Vehnää ja ohraa olen nähnyt harvoin käytettävän ruokinnassa.Vehnänhän sulavuus on kauraa parempi,mutta kaura pitää pintansa.Lese täytyy myös kostuttaa.Sitä ei tarvitse kuitenkaan "turvottaa" pitkää aikaa,kuten esim. melassileikettä,jonka annetaan turvota yön yli.
Kivennäisissä on tärkeää kalkin ja fosforin suhde.Kivennäisessä jossa Ca:P on 4:1 sopii kaikille.
Esimerkki shettiksen ruokinnasta:
Käyttö raviponi,raskasta työtä 1-2h päivässä.
Päivän rehumäärät:Heinä 4kg,kaura 1/2l,melassileike 1/2l,lesettä 1/2l ja pellavansiemenöljy 1dl kiv.
HOITO
Päivittäin tehtävät hoitotoimenpiteet:
-harjaus ja kavioiden puhdistus
-karsinan siivous
-ruokinta 3-5 kertaa päivässä
-tarhaus;mahd.paljon!
-mahd.liikunta;ajo/ratsastus/talutus/juoksutus
-yleiskunnon tarkistus
HARVEMMIN TEHTÄVÄT HOITOTOIMENPITEET
-kengitys/kavioiden vuolu 4-6vko:n välein
-madotus 4 kertaa vuodessa (matolääkkeitä vaihdellen)
-rokotukset
-hampaiden raspaus väh.kerran vuodessa
KÄYTTÖ
Shettiksen kanssa voi harrastaa kaikkea kivaa!!!
-Ratsastuksessa ratsastajan paino raja on noin 45kg
-Poniraveja järjestetään yhä useammin!Vaatimuksena poniravikortti,kysy lisää shetlanninponiyhdistykseltä ja raviponiyhdistykseltä!
-Valjakkoajo vaatii tarkkuutta, taitoa ja kestävyyttä.Valjakkoajokursseja järjestetään ympäri suomea.
|
|
|